Odabir nijanse i prirodne selekcije drveta kroz toniranja i dimenzije!

‘Boje parketa i godovi parketa’ – nijansirane opcije obrade drveta i selekcije.

Pojedini kupci kao i dizajneri enterijera često traže neku / određenu boju parketa i ne žele godove (njihovim riječima).

Da raščlanimo jedno po jedno – mi za sve zainteresovane arhitekte i dizajnere unutrašnjeg uređenja – nudimo besplatno savjetovanje i edukaciju prvenstveno oko drveta kao prirodnog materijala, pa tek onda oko naših proizvoda. – Serijskih kolekcija te mogućnosti iDesign parketa po narudžbi/želji.

Na samoj stranici imamo mnogo tekstova koji se bave tehnologijom drveta, obradom, dimenzijom kao i selekcijom, pa nam neki kupci dolaze već toliko edukovani – da je zaista potrebno samo ‘boju’ odabrati u salonu, što zaista i preporučujemo uživo – i vidjeti parket na prirodnom svjetlu, prije same odluke.

Osvrnut ćemo se prvo na ‘boje’ – ako krenemo od pretpostavke da je drvo prirodni materijal tj. raste neravnomjerno, ne uvijek istih nijansi ili godova, ne na istom mjestu, ni geografski ni reljefno a u pitanju je recimo hrast; sve ovo prije navedeno uticat će na neki način uz starost drveta na prirodnu nijansu hrasta.

Opet ćemo pretpostaviti da se radi o hrastu iz iste porodice, s obzirom da ih ima više.

Taj isti hrast kad se reže i priprema za sušenje reže se pod različitim uglovima u odnosu na lokaciju u samome stablu, pa tu imamo tangencijalni rez, radijalni rez itd. Način reza najviše utiče na kasniji vizuelni izgled samog goda. Važno je napomenuti da je svaki god pokazatelj protekle godine u kojoj se hrast razvijao te vremenskih uslova iste godine.

Dakle jedan god – jedna godina – te ne postoji drvo bez godova. Često se mijenja izraz god i čvor tj. frž u samom drvetu. Čvorovi su neizostavni dijelovi drveta/stabla jer su to pozicije odakle se drvo granalo ili je imalo unutrašnje procese cirkulacije.

Biranje drveta bez/manje čvorova zahtijeva fizičku manuelnu selekciju u samome procesu proizvodnje, što poskupljuje izabranu selekciju. Također mogućnost biranja parketa sa manje ovih prirodnih karakteristika – smanjuje se povećavanjem birane dimenzije parketa. Mnogo je teže skoro nemoguće dobiti dimenzije daske od recimo 3000 x 280 mm bez ijedne frži s obzirom da je to prirodna karakteristika drveta.

Vratimo se na boju – dakle kada pretpostavimo da prirodna daska hrasta varira u tonu, naravno u nekom rasponu od stabla do stabla, u ovisnosti od dijela iz kojeg je izvađena, od načina rezanja te prisustva ili odsustva čvorova – dolazimo do TONIRANJA HRASTA iz njegove prirodne medaste nijanse u ponuđene nijanse iz naše proizvodnje.

Weitzer Parkett u svojoj osnovnoj paleti toniranja nudi cca 10 ‘boja’ koje se protežu kroz sve kolekcije. Svaka od nijansi je prošla desetogodišnje testiranje prije same upotrebe, tako da ako u lak varijanti birate određenu nijansu, ona se u 99 % ponude poklapa sa bilo kojom proizvodnjom iste serije i selekcije.

Uljane opcije obrade više su limitirane samom sirovinom, pa tako uljani parketi mogu prilično varirati od kolekcije do kolekcije – jer ulje može samo ograničeno posvijetliti ili potamniti osnovnu boju/nijasnu parketa a da ga ne zakreči – dakle konačni rezultat uvijek je ovisan od sirovine i nijanse hrasta iz te pošiljke.

Tehnologija lakiranja Weitzer Parketta međutim – usavršena je na taj način – da se za svaku seriju u ovisnosti od sirovine, pravi adekvatna mixtura laka kako bi se serije međusobno što više približile biranom tonu.

Na prikazu iznad možemo vidjeti mogućnosti toniranja kroz obrade i dimenzije tj kolekcije.

Ispod je grading slika koja prikazuje kako ista dimenzija brodskog poda Hrast (WP 1800 kolekcija) izgleda u Rustik i Lively varijanti optički u toniranju Kaschmir.

Međutim različite dimenzije parketa imaju različit tip reza, često manji ili veći procenat prisustva čvorova ili bjelike, pa će tako ista nijansa naizgled biti malo drugačija na razlitičitim tipovima parketa. Iako je u biti isto toniranje.

U WEITZER PRO programu za veće projekte – nalaze se i drugačije klasifikacije selekcija – Classic A i Classic S, te ograničen broj toniranja i dimenzija. Također nudimo edukativni materijal, prikaz selekcija toniranja, prezentaciju kao i adekvatnu prospektnu dokumentaciju za ove proizvode – za sve zainteresovane investitore kao i arhitekte.

Glavna i osnovna premisa toniranja u Weitzer Parkett ponudi jeste – da parket ne smije biti zakrečen bojom tj. moraju biti vidljivi godovi drveta, kao i prirodni podton svake daske koja se koristi, a svaka je kako smo gore naveli različita.

Na ovaj način osigurava se potpuno prirodan izgled drveta, iako je promijenjena osnovna/prirodna nijansa parketu. Ni na koji način se ne smije umanjiti autentičnost svakog komada drveta, koja upravo svojom različitošću i posebnošću obogaćuje ambijent u koji se ugrađuje, te postavlja jasnu distinkciju u odnosu na neprirodne materijale koji drvo kopiraju.

Na slici iznad imamo primjer kako izgleda osnovna prirodna boja hrasta, te ispod najbiranije opcije toniranja – Kašmir, Auster i Pure. Slike ispod su iz realnih ambijenata kolekcija WP 750 riblja kost.

Princip toniranja se prenosi na sve kolekcije i dimenzije.

U ovoj kolekciji serijska ponuda selekcije jeste lively(živahna) tj. srednja mogućnost prisustva čvorova ili bjelike. Za svaku selekciju kao i dimenziju Weitzer Parkett obezbjeđuje ‘grading selektor’ (tj knjigu vizuelnih prikaza parketa u prostoru) – gdje kupac može vidjeti prisustvo prirodnih karakteristika kao i eventualne razlike nijansi od daske do daske.

Van svake serijske ponude iz bilo koje kolekcije moguće je poručiti i drugu selekciju iako ona nije u serijskoj ponudi – pa tako WP 750 može imati više ili manje prirodnih karakteristika po želji – gdje bi se rustikom nazivala varijanta sa više a calmom(mirno) varijanta sa manje frževa ili bjelike, te općenito mirnijom optikom – gdje se opet ručno biraju daske parketa slične po nijansi i načinu reza.

Bitno je NAPOMENUTI da u Weitzer Parkett ponudi veličina frževa dolazi proporcionalno dimenziji parketa, pa tako nikada uz manju dasku ne dolazi velika frž.

U pripremi sirovine vrši se predodabir adekvatne sirovine za namijenjenu dimenziju.

Parket dolazi uvijek istih dimenzija – koju sami biramo! Nema miješanja različitih dimenzija. Na ovaj način se obezbjeđuje čista i simetrična površina parketa te transparentan odnos cijene i dobijene vrijednosti.

Omjer širine naspram dužine daske parketa se kreće oko 1:10. Ovaj omjer se pokazao kao estetski najprivlačnijim jer vizuelno najbolje otvara prostoriju. Drugačiji omjer je specifičan za kolekciju riblje kosti gdje se omjer 1:8 pokazao najpogodnijim.

Uz predznanje da drveni elementi neupitno podižu svaki prostor, adekvatno obrađeni čine savršenu podnu oblogu za svaki stambeni ili poslovni prostor većih zahtjeva.

Da kao prirodni materijal dolazi u različitim nijansama i dimenzijama koje u konačnici i obogaćuju vizuelni identitet svakog enterijera, čineći ga unikatnim i drugačijim od svih ostalih.

Da ipak unutar tog prirodnog bogatstva možemo individualizirati i željenu dimenziju, pa i boju, unutar određujućih okvira koji garantuju kvalitet i dugotrajnost prirodnog materijala.

Da možemo i odabrati posebne tehnike četkanja ili hoblanja kod uljanih opcija površinske obrade.

Pročitali smo ovaj tekst i znamo da želimo parket, želimo provjeren kvalitet obrade, garanciju i stručnu ugradnju.

Znamo šta je realno moguće a šta možda i nije bez narušavanja estetike ili forme. Onda još samo ostaje da se zaljubimo u ono što Weitzer Parkett ispitano nudi a mi ćemo bez kajanja koristiti dugi niz godina…

Vrlo jednostavno… ?

OPŠIRNIJE o inovativnoj površinskoj MAINTENANCE FREE obradi Weitzer Parketta – jedini proizvođač sa ovim tipom obrade parketa! Link ispod…

Unipan d.o.o.