GOTOVI VIŠESLOJNI PARKETI – NASTANAK/PREDNOSTI

KAKO SU VIŠESLOJNI PARKETI POTISNULI MASIVNE PARKETE I LAMINATE

Kroz historiju unutrašnjeg opremanja domova, drvo  je imalo svoje posebno mjesto. Ovaj nezaobilazni prirodni materijal je korišten kod građevinskih greda, stubova, krovova kao građevinski materijal, a u dekorativnom i funkcionalnom stilu u unutrašnjem uređenju svakako kod  stolarije, namještaja, te je imalo nezamjenjivu ulogu u oblaganju podova.

Industralizacija i tehnološki napredak neprirodnih materijala potisnuli su u jednom momentu drvo iz njegovog vodećeg mjesta u gradnji i opremanju. Desilo se brzo i naglo i drvo je bilo nepravedno  ‘prevaziđeno’ nekoliko godina. Razne legure metala su zamijenile drvene grede i stubove, plastična stolarija je zamijenila drvenu, a parkete su zamijenili laminati.

Jedan dio uzroka leži u tome da je drvo cjenovno uglavnom skuplja solucija te da zaista kao prirodni materijal ima i svoje prirodne ‘nedostatke’, a ti umjetni materijali ih nisu imali. Međutim…

Teško je nabrojati sve prirodne prednosti drveta, od nevjerovatnih tehničkih mogućnosti koje ovaj prirodni materijal pruža, pa do neprevaziđenih estetskih i ekoloških aspekata drveta u svom prirodnom izdanju.

Uloga drveta u opremanju podova i onaj momenat kada su laminati skoro bili preuzeli tržište  istisnuvši u velikoj mjeri parkete  – zašto/zbog čega…??!

Skoro svako ko je ikada gradio, opremao ili renovirao kuću ili stan se susreo sa klasičnim parketom ili laminatom, zna općepoznate činjenice kojima skoro svi raspolažu: klasični parket se brusi i lakira 3 puta (potrebno iseljavanje, dugo traje, smrdi, prašina, haos) dok se laminat postavlja na klik i za dan. Argumenti koje uzimamo u obzir kod odlučivanja su još i: parket je ekskluziva i jako osjetljiv na fizička oštećenja i  vodu, dok je laminat prilično otporniji na oštećenja i naravno dosta jeftiniji.  Nažalost, u periodu velike građevinske ekspanzije u poratnom periodu i uz minimalne budžete, većina potencijalnih kupaca se odlučivala i birala laminat po sistemu: em brzo, em jeftino. Građevinske firme su u toj sveopćoj ekspanziji čak i za stambene projekte birale laminat, upravo jer je jeftin, brzo se postavlja i nije toliko osjetljiv na oštećenja.

Klasični parket/masiv  iz jednog komada uz sve svoje prirodne kvalitete nije izdržao pritisak modernog doba i sve veće potrebe za izborom kako boja tako i dimenzija, kao i postojane kvalitete gdje su one prirodne negativne karakteristike dolazile do izražaja, pojačane potrebom za sve većim brzinama ugradnje i estetskim zahtjevima.

U sveopćoj većoj potražnji sve je teže bilo udovoljiti svim uvjetima koji se moraju zadovoljiti da bi klasični parket bio zaista onaj klasični „pravi“ (kojim se hvale skoro svi žitelji austrougarskih zgrada); taj kvalitet samog materijala gdje je potrebna određena suhoća, gdje je potrebno da drvo bude posječeno u adekvatno godišnje doba, gdje je potrebno da parket bude zalijepljen ili zakucan u riblju kost (a to više nije in) i gdje su potrebni, pored dobrog majstora, i adekvatna ljepila i lakovi koji će zadovoljiti kako kvalitativne tako i estetske norme.  Sve ovo je zaista teško postići i zadovoljiti da bi krajnji rezultat bio povoljan za krajnjeg korisnika. OSIM NAVEDENOG USLOVI MODERNOG STANOVANJA UVELIKO SE RAZLIKUJU OD ONIH U STARIM ZGRADAMA. Prostori su nam sve više izolovani i sve više suhi – što nikako ne odgovara parketima iz jednog sloja.

Laminati su pobjeđivali u ovoj bici – pored dobrih tehničkih karakteristika nije bilo potrebno razmišljati o majstoru, da li je baš dobar ili ne (laminate svi znaju postavljati), o njegovim mašinama jesu li moderne ili one stare, o suhoći parketa (opće je poznato da klasični parket mora da odstoji neko vrijeme), koje je to drvo za šta pogodno (većina kaže da je slavonski hrast najbolji, a meni se baš sviđa bukva), koju mustru odabrati (riblja kost i sl.), zašto da, zašto ne…?! Kod laminata imate boja na pretek, a kod klasičnog parketa samo dvije do tri, tj. hrast, bukva i eventualno jasen.

U svim dobrim karakteristikama drveta, kao i laminata rodila se ideja VIŠESLOJNOG PARKETA.

Proizvođači parketa su uvidjeli problematiku klasičnog parketa i zašto je krajnjem kupcu laminat prvenstveno interesantan (osim cijene), te osmislili tehnološko revolucionarno rješenje – VIŠESLOJNI PARKET.

Ideja je prvenstveno pomirila prirodni materijal, tj. PRAVO drvo u svim slojevima složenim unakrst. Na ovaj način se minimizirala mogućnost „rada“ drveta (ona neugodna karakteristika drveta). Također se zaobilazila neekološka strana laminata: puno ljepila i neprirodnih materijala.

Već završena, izlakirana površina u fabrici  je bila inovacija zasnovana na gotovom proizvodu  odmah spremnom za brzu ugradnju, što je dotada bila prednost samo laminata.

VIŠESLOJNI PARKETI ODGOVARAJU NA ZAHTJEVE MODERNOG DOBA

U poslednjih nekoliko godina drvo se u svojoj prirodnoj ljepoti ponovno vraća na velika vrata u svim svojim funkcionalnim zahtjevima i estetskim potrebama. Ponovno se grade drvene kuće, postavlja drvena stolarija, sa ili bez aluminija.

Furniri istiskuju laminatne presvlake na MDF pločama u proizvodnji unutrašnje stolarije i namještaja te na kraju parket – višeslojni istiskuje laminat skoro potpuno iz stambene, kao i individualne gradnje za stanovanje.

Više je razloga ovog comebacka iliti povratka drveta na velika vrata. Prvenstveno čovjek oduvijek ima potrebu za lijepim stvarima u svojoj životnoj okolini, a drvo je prirodno izvanrednih estetski nepravaziđenih kvaliteta.

Zaobilaženjem prirodnih nedostataka unakrsnim slaganjem drveta, kako kod stolarije tako i kod parketa, najveći problem je riješen i drvo opet zauzima svoje prirodno mjesto i u eksterijerima i u enterijerima.

Ekološki aspekt drveta je opet cijenjen i zbog sve većeg broja raznih oboljenja povezanih sa uslovima stanovanja, od alergija do ozbiljnih hormonalnih ili malignih oboljenja. Materijali sa plastičnim/umjetnim komponentama dokazano i neizostavno imaju i tzv. zračenja, odnosno otpuštanja koja su štetna po zdravlje čovjeka.

Ozbiljni proizvođači višeslojnih parketa vođeni ovom činjenicom i želeći pružiti adekvatnu alternativu umjetnim materijalima digli su proizvodnju i obradu ovih parketa na potpuno novi obnovljivi (sustainable) nivo sa maksimalno mogućim poštivanjem ekologije.

Drvo se siječe samo iz obnovljivih šuma koje se pošumljavaju u adekvatnom broju u ovisnosti od sječe, izbjegavaju se šume u kojima nije moguće postići ovu kontrolu, kao što su šume Južne Amerike i Indonezije.

Lakovi i ljepila koji se neizostavno moraju koristiti u proizvodnji parketa svedeni su samo na lakove zasnovane na vodenoj bazi, kao i obavezno odsustvo teških i po ljudsko zdravlje opasnih materija kao što je to formaldehid.

Još jedan ispit koje su višeslojni parketi uspješno položili jesu podna grijanja, koja su svojevremeno prijetila ozbiljno izbaciti drvo iz podnih oblaganja mijenjajući ga keramikom. Osim što su tanji po formi, pa ne prave izolaciju grijanju, višeslojni parketi imaju mnogo veću toleranciju na promjene temperature od klasičnih parketa.

Sljedeća karakteristika višeslojnih parketa je učvrstila i opravdala svoje preimućstvo u odnosu na klasične/masivne parkete

Višeslojni parket može biti u raznim dimenzijama, i što je specifično, u izrazito velikim dimenzijama dužina od preko 2 metra, pa čak 3 ili 4 metra i širinama od 35 cm, što je za klasične  parkete nezamislivo.

Masivna daska samo jednog sloja drveta je sklona širenju, odnosno skupljanju ili vitoperenju proporcionalno svojoj dimenziji.

Dok su manje dimenzije složene u određenu mustru, kao što je riblja kost, tehnički potez koji smiruje drvo, velike dimenzije parketa složene ravno su trenutni hit, što je prilično nezahvalan zadatak za masivni/klasični parket , gdje svojim radom drvo pokazuje svoju prirodu, narušavajući formu i izgled pojavom velikih fuga i neravnina/korićenja (u najmanju ruku).

Ogroman izbor boja i formata višeslojnih parketa omogućava svakome kupcu individualizirajući pristup (I DESIGN), a opet rasterećuje ga previše razmišljanja o lakovima (koliko kanti uzeti da ne ostane), ljepilima i suhoći.

Sva energija se može usmjeriti na pronalazak potencijalno savršenog parketa koji će upotpuniti pravi ambijent u kojem će se osjećati duh i ukus onoga koji bira.

Prostor može, a i ne mora ograničavati izbor podne obloge, međutim postoje parketi koji su idealni za brza renoviranja ili postavljanja preko već postavljenog starog parketa, laminata ili itisona. To su tzv. troslojni parketi koje karakteriše mogućnost brzog suhog postavljanja na klik bez lijepka.

Dvoslojni parketi pružaju ogromnu mogućnost izbora dimenzija, od najmanjih do najvećih, kao i mogućnost postavljanja u mustre po želji.

Višeslojni parketi ozbiljnih proizvođača kao što je WEITZER PARKETT proizvode parkete sa gornjim slojem masivnog izabranog drveta koje može biti od hrasta preko oraha ili jasena, javora, bukve ili akacije u raznim obradama, od potpuno prirodnih uljanih do polusjajnih lakiranih, gdje se može birati od polusjaj površine do jako ili divlje četkane ili čak hoblovane  površine drveta, kao i blago spuštenih ivica.

Svim ovim parketima zajednička je karakteristika da se eventualno po potrebi u toku svog korištenja mogu brusiti i lakirati još minimalno 3 puta, a garancija na funkcionalnost i nepojavljivanje fuga je 30 godina.

Parketi sa lakiranom površinom iz ponude Weitzer Parketta su obrađeni 7 puta lakovima na vodenoj bazi učvršćenim UV zracima  izrazite izdržljivosti i otpornosti na habanje, kao i na habanje od kancelarijskih stolica. Lakirani kao i uljani parketi su otporni na sve tekućine u kućnoj upotrebi, kao što je kafa, kečap, vino i sl.

Također, WEITZER parketi imaju hidrofobirane spojeve koji garantuju nepropusnost vlage i vode kod manjih izljevanja izmedju spojeva i kod suhe klik ugradnje. Pored zaštite od vode spojevi su voskani koji omogućuju postavljanje i na neidealne ravne podloge bez škripanja na spojevima.  Ovakvom obradom parket se prilagođava potrebama i mogućnostima postavke bez problema i u kuhinje.

GARANCIJA I EKOLOŠKI CERTIFIKATI KAO POTVRDA KVALITETE

Sve bitne karakteristike koje višeslojni parket stavlja ispred masivnog/klasičnog mora potvrđivati garancija proizvođača, koja je u slučaju WEITZER PARKETT-a 30 GODINA, istom proizvođač garantuje ispravnost i poštivanje procedura i tehničkih normi kojih se isti morao pridržavati u proizvodnji i pripremi (sušenju) da bi parket ostao istih kvalitativnih svojstava tokom cijelog vijeka korištenja.

Ekološki certifikati kojima proizvođač garantuje drugi aspekt prihvatljivosti višeslojnih parketa, tj. nekorištenje štetnih lakova i ljepila u proizvodnji su pokazatelj ozbiljnosti kompanije u tom smislu.

BONUS EKOLOŠKE KARAKTERISTIKE

Same tehničke karakteristike višeslojnog parketa ukazuju na ekološki aspekt očuvanja listopadnih šuma, odnosno maksimalno iskorištenje posječenog drveta, jer se samo za gornji sloj koristi tvrdo, listopadno drvo i to cca. 3,6 mm. Ostali slojevi su od crnogorične vrste drveta koji unakrsnim slaganjem stvaraju adekvatnu potporu gornjem sloju.

BONUS KARAKTERISTIKE NEODRŽAVANJA

Višeslojni parketi WEITZER PARKETT parketa nose oznaku parketa bez održavanja, što znači –  nema laštenja i glancanja i nema upijanja prašine i prljavštine u površinu. Površina parketa je potpuno zatvorena kvalitetnim lakovima/uljima na bazi nanotehnologije gdje ništa ne prijanja za površinu parketa.

BONUS MOGUĆNOSTI PREPRAVKI KOD MEHANIČKIH OŠTEĆENJA

Za razliku od klasičnih parketa koji se lakiraju na licu mjesta i to preko cijele površine, višeslojni parketi dolaze već izlakirani i to svaki element parketa za sebe. Ako se desi oštećenje jedne ili više daski moguće je zamijeniti tih par daski bez remećenja ostalog parketa i prostora i to za par sati bez ikakvih zaprljanja ili remećenja normalnog funkcionisanja u prostoru.